Ενημερωτικό των εκλεγμένων της ΑΣΕ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΤΩΝ ΕΚΛΕΓΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΑΣΕ

Συνεχίσουμε το αγώνα με όλα τα μέσα! Ούτε βήμα πίσω!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών είναι αποκαλυπτικές. Η μαζική, για μια ακόμα φορά, συμμετοχή του κλάδου, στην απεργία – αποχή από τις διατάξεις για κατηγοριοποίηση και ταξική διαφοροποίηση σχολείων, μαθητών και εκπαιδευτικών, που το ΥΠΑΙΘ ονομάζει παραπλανητικά «αξιολόγηση και αναβάθμιση του σχολείου», έχουν στριμώξει την κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘ. Το αντιεκπαιδευτικό περιεχόμενο της αξιολόγησης έχει ήδη απορριφθεί!

Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας, σε μια ακόμα επίδειξη αυταρχισμού, προσέφυγαν στα δικαστήρια, αξιοποιώντας τις κατάπτυστες προβλέψεις του νόμου Χατζηδάκη, για να βγάλουν την απεργία – αποχή των ΔΟΕ – ΟΛΜΕ – ΟΙΕΛΕ – ΠΟΣΕΕΠΕΑ παράνομη και καταχρηστική. Η ενέργεια αυτή είναι ομολογία ήττας. Το ΥΠΑΙΘ παραδέχεται ότι δεν έχει άλλο τρόπο να χτυπήσει τον αγώνα μας εκτός από τον αυταρχισμό.

Η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών να κρίνει την απεργία παράνομη (όχι καταχρηστική) βασίζεται σε απαράδεκτες διατάξεις του εκτρωματικού νόμου Χατζηδάκη για «μη υποβολή στον ΟΜΕΔ αιτήματος διεξαγωγής δημόσιου διαλόγου» και για «μη διάθεση προσωπικού εγγυημένης ελάχιστης υπηρεσίας». Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει ο αγώνας για την ακύρωση στην πράξη, για μη εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη.

Στην απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αναφέρεται επίσης ότι «απορρίπτεται το αίτημα του Υπουργείου περί απαγόρευσης της συνέχισης της επίμαχης απεργίας, καθόσον δεν υπάρχει ρητή νομοθετική πρόβλεψη για τη δικαστική διακοπή της...».

Η επόμενη κίνηση των Ομοσπονδιών (η ΔΟΕ το έχει ήδη αποφασίσει, η ΟΛΜΕ θα συνεδριάσει την Παρασκευή το πρωί) είναι να προσφύγουν απέναντι στην απόφαση ζητώντας έφεση άμεσα. Με αυτόν τον τρόπο η απεργία θα είναι σε ισχύ μέχρι να τελεσιδικήσει.

Ταυτόχρονα, αποφασίστηκε να ζητήσουν από το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ της Δευτέρας 4/10 να επαναπροκηρύξει την απεργία έτσι ώστε να καλυφθούν εκ νέου οι συνάδελφοι.

Όσοι σύλλογοι είναι προγραμματισμένοι να γίνουν τις αμέσως επόμενες μέρες χρειάζεται να αναβληθούν και να καλεστούν για την επόμενη εβδομάδα. Ούτως ή άλλως ακόμα και με το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΑΙΘ υπάρχει περιθώριο τουλάχιστον μέχρι τις 10/10.

Πέρα όμως από τα διαδικαστικά και νομικά ζητήματα το βασικό είναι ότι τώρα να δυναμώσει η πάλη των εργαζομένων μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς. Οι εργαζόμενοι έχουμε τη δύναμη να ακυρώσουμε στην πράξη τους αντιλαϊκούς – αντιεκπαιδευτικούς σχεδιασμούς. Με τη δύναμη της οργάνωσης στα σωματεία, με ενότητα σε κάθε σύλλογο διδασκόντων, με συμμαχία και κοινή δράση με τους γονείς, τους μαθητές και όλους τους εργαζόμενους αυτοί οι νόμοι θα μείνουν στα χαρτιά, θα ακυρωθούν στην πράξη. Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει η οργάνωση της πάλης μέσα και έξω από τα σχολεία, με άμεση έναρξη απεργιακού αγώνα και 24ωρη απεργία την ερχόμενη εβδομάδα, με μαζικές κινητοποιήσεις και Γενικές Συνελεύσεις σε Συλλόγους και ΕΛΜΕ, με νέες αποφάσεις για απεργία – αποχή.

Αποκτά ιδιαίτερη σημασία τώρα η μαζική συμμετοχή των Συλλόγων και ΕΛΜΕ στη σύσκεψη των Ομοσπονδιών, των Εργατικών Κέντρων και των εκατοντάδων Σωματείων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα την Τρίτη 5/10 στις 6:30 στο γήπεδο του Σπόρτινγκ, για να δυναμώσει η κοινή δράση και ο αγώνας των συνδικάτων, για την απόκρουση της αντεργατικής πολιτικής, για να "μείνει στα χαρτιά" ο νόμος Χατζηδάκη, αποκτά εξαιρετική σημασία.

Αθήνα, 1-10-2021