Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Κίνηση Καθηγητών Μαγνησίας: Για τις εκλογές στην ΕΛΜΕ και το συνδικαλισμό στον κλάδο μας

Για τις εκλογές στην ΕΛΜΕ και το συνδικαλισμό στον κλάδο μας

Στην ΕΛΜΕ Μαγνησίας παρουσιάστηκαν το προηγούμενο διάστημα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας και ο συσχετισμός δυνάμεων σε συνδυασμό με την πανδημία και τους περιορισμούς επέδρασε ώστε να μην υπάρξει αποφασιστική απάντηση σε κρίσιμα ζητήματα, όπως ο αντεργατικός «νόμος Χατζηδάκη», ο διορισμός και η κατάσταση στο ΠΥΣΔΕ, η αξιολόγηση της Κεραμέως, η κατάργηση 90 οργανικών θέσεων από σχολεία του Βόλου κ.α.. Η ΔΑΚΕ αξιοποιώντας τον ευνοϊκό για αυτή συσχετισμό μπορούσε να μπλοκάρει αποφάσεις και δράσεις, υποτιμώντας τα προβλήματα και τις ευθύνες της κυβέρνησης. Ειδικά από το Σεπτέμβριο του 2021 και μετά δεν μπορούσε να ληφθεί απόφαση στο ΔΣ αν δεν συμφωνούσε η ΔΑΚΕ (3 ψήφοι στους 6). Το ΠΑΜΕ αφού διάβαζε στο ΔΣ τη «γραμμή» ενδιαφερόταν κυρίως να βγάλει παραταξιακή ανακοίνωση πριν την ΕΛΜΕ και να καταγγείλει τους άλλους που δεν δέχονταν τη «γραμμή» και κυρίως να καταγγείλει το πολιτικό κόμμα που προβοκατόρικα ταυτίζει με την κίνηση μας.

Στις αρχές Νοέμβρη το ΔΣ της ΕΛΜΕ, μετά από πολλές συζητήσεις, αποφάσισε ομόφωνα τη διεξαγωγή εκλογών στα μέσα Δεκεμβρίου, με την επιφύλαξη της εξέλιξης της πανδημίας και την κατάσταση στα σχολεία. Δυστυχώς η πανδημία επεκτάθηκε και κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν λήφθηκε στα σχολεία, στα οποία εκδηλώθηκαν μαζικά κρούσματα σε μαθητές αλλά και συναδέλφους, με ισχύ του γνωστού, απαράδεκτου μέτρου για τις προϋποθέσεις κλεισίματος τμήματος και την επιβάρυνση των εκπαιδευτικών με τη διαχείριση του ελέγχου και της ιχνηλάτησης. Στα τέλη Νοεμβρίου, που η Μαγνησία ήταν από τις πλέον «κόκκινες» περιοχές και το Νοσοκομείο υπό κατάρρευση, αναφέρθηκαν κρούσματα μαθητών σχεδόν σε όλα τα τμήματα, υπήρξαν πάνω από 60 κρούσματα (μόνο το Νοέμβριο) σε συναδέλφους και πολλοί περισσότεροι μπήκαν σε καραντίνα λόγω κρούσματος μέλους οικογένειας. Μέσα στο γενικότερο κλίμα ανασφάλειας και επικινδυνότητας για την υγεία και τη ζωή της εκπαιδευτικής κοινότητας και των οικογενειών μας, η ΕΛΜΕ όφειλε να καταγγείλει την κατάσταση και να επανεξετάσει την απόφαση για εκλογές. Αντίστοιχη απόφαση πήρε ομόφωνα (!) ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας. Η κίνηση μας τοποθετήθηκε υπέρ της αναβολής των εκλογών, αλλά ταυτόχρονα πρότεινε το θέμα να τεθεί αναλυτικά (με όλα τα καταστατικά κλπ δεδομένα) στα σχολεία και να πάρει θέση η βάση του κλάδου ανά σχολείο, πρόταση που απορρίφθηκε από τις άλλες παρατάξεις.

Τη διενέργεια εκλογών τον Ιούνιο του 2021 είχε προτείνει η παράταξη «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ», με «ηλεκτρονική κάλπη» και εξ αποστάσεως Γενική Συνέλευση, όπως προβλέπονταν από τη νομοθεσία περιορισμών του κορονοϊού. Η ίδια παράταξη συμμετείχε (ανοιχτά, ενώ ακόμα και η ΔΑΚΕ συμμετείχε υπογείως) στις ψευτοεκλογές για υπηρεσιακά συμβούλια και από Σεπτέμβριο απέχει από το ΔΣ της ΕΛΜΕ. Η ΔΑΚΕ υποστήριξε τη διενέργεια εκλογών το Σεπτέμβριο. Ωστόσο αν κάναμε τότε εκλογές θα αποκλείαμε τη συμμετοχή των περισσότερων αναπληρωτών. Επίσης την ίδια περίοδο προετοιμαζόμασταν μαζί με τις άλλες εκπαιδευτικές ομοσπονδίες να δώσουμε τη μάχη της αντίστασης στην αξιολόγηση που προωθούσε το Υπουργείο, μια μάχη που μπορούσε να είχε πολύ θετικότερο αποτέλεσμα, αν υπήρχε ενημέρωση, αποφασιστικότητα και ενότητα στον κλάδο, χωρίς παραταξιακές σκοπιμότητες. Ωστόσο αρχικά η ΔΑΚΕ (μόνο στη ΟΛΜΕ και όχι στη ΔΟΕ) δυναμίτισε την ενότητα, αμφισβητώντας την απεργία – αποχή. Στη συνέχεια, την ενωτική στάση των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών δυναμιτίστηκε και από ΠΑΜΕ και Παρεμβάσεις σε έναν αγώνα εντυπωσιασμού για το ποιος είναι πιο αδιάλλακτος απέναντι στη δικαστική απόφαση.

Ειδικά στη Μαγνησία που αντίθετα από πέρυσι, την τρέχουσα χρονιά μόνο 4 σχολεία έκαναν απεργία – αποχή, όταν ήταν απόλυτα νόμιμη και ήμασταν πλήρως «καλυμμένοι», ήθελαν να μας πείσουν ότι τα σχολεία και οι συνάδελφοι θα έκαναν μαζικά απεργία – αποχή όταν κρίθηκε αρχικά από το πρωτοδικείο και τελεσίδικα από το εφετείο ως παράνομη! Επίσης αρνούνται την αναγκαιότητα θετικής πρότασης του κλάδου για την αξιολόγηση και τη διοίκηση της εκπαίδευσης. Ας μην ξεχνάμε ότι θεωρούσαν ως «αξιολόγηση», για την οποία καλούσαν σε απεργία – αποχή, την έκφραση γνώμης των εκπαιδευτικών για τους υποψήφιους διευθυντές σχολείων, η οποία συνάντησε την αποφασιστική αντίδραση όλης της συντήρησης. Οι ίδιες παρατάξεις υποστήριξαν την άμεση προκήρυξη εκλογών διαδίδοντας φημολογίες για το ότι δήθεν οι εκλογές από το 2022 θα γίνονταν ηλεκτρονικά, αποκρύπτοντας τη θέση της ΟΛΜΕ και ΑΔΕΔΥ και ότι σε κάθε περίπτωση την Άνοιξη του 2022 θα γίνουν εκλογές σε όλες τις ΕΛΜΕ για το Συνέδριο της ΟΛΜΕ.

Στη συνεδρίαση του ΔΣ της 20/12/2021 προτείναμε και πάλι, λόγω του ότι το θέμα των εκλογών συζητιέται στον κλάδο και μαζεύτηκαν και σχετικές υπογραφές, να ρωτήσει το ΔΣ της ΕΛΜΕ τους συλλόγους διδασκόντων στα σχολεία τι προτιμούν μεταξύ δύο επιλογών:

- Α. Εκλογές για ΔΣ ΕΛΜΕ στα τέλη Ιανουαρίου -αρχές Φεβρουαρίου και εκλογές για συνέδριο ΟΛΜΕ την περίοδο Μαΐου –Ιουνίου.

- Β. Ταυτόχρονα εκλογές για ΔΣ ΕΛΜΕ και Συνέδριο ΟΛΜΕ, στις αρχές Απρίλη.

ΔΑΚΕ και ΠΑΜΕ αρνήθηκαν να ρωτήσουμε ως ΕΛΜΕ τους συναδέλφους. Αντίθετα ΔΑΚΕ – ΠΑΜΕ πρότειναν να αποφασίσουμε εκλογές για ΔΣ τέλη Ιανουαρίου / αρχές Φεβρουαρίου. Κάναμε δήλωση ότι το αποδεχόμαστε και εμείς ώστε να μην γίνει το θέμα της ημερομηνίας εκλογών πεδίο άγονης αντιπαράθεσης και να μην τραυματίζεται (ακόμα περισσότερο) η ενότητα του κλάδου.

Το επόμενο διάστημα θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε εκτός της πανδημίας την μετάλλαξη της και τις συνέπειες της, την τράπεζα θεμάτων, τα αυξανόμενα φαινόμενα βίας και παρεκκλίνουσας συμπεριφοράς στα σχολεία, μεγαλύτερη πίεση στα εργασιακά μας καθήκοντα και ως … κερασάκι την ατομική αξιολόγηση… Η ακρίβεια (ηλεκτρισμός, θέρμανση, βασικά είδη κατανάλωσης) περιορίζει το πραγματικό εισόδημα. Αντί αύξησης ή έστω ενός επιδόματος αγοράς και επισκευής ηλεκτρονικού εξοπλισμού ΤΠΕ, που όλοι χρειαστήκαμε, θα έχουμε μείωση πραγματικού μισθού. Φέτος δεν προβλέπεται ούτε 1 διορισμός στα σχολεία, ενώ οι σχολάρχες των κολεγίων θα λάβουν και πάλι ως «δώρο» τους μαθητές - θύματα της ΕΒΕ. Αντί να ενισχύονται τα Νοσοκομεία, φτάσαμε να είμαστε στις πρώτες χώρες θνησιμότητας, με μεγάλες ανισότητες στην ποιότητα περίθαλψης. Η κυβέρνηση αντί να αναλάβει τις ευθύνες της έχει εξαπολύσει ένα κυνήγι «ανεμβολίαστων», που φέρνει αντίθετα αποτελέσματα στην ελκυστικότητα του εμβολιασμού και την αξιοπιστία του συστήματος δηλώσεων των τεστ. Από την άλλη μεριά, ακροδεξιοί κύκλοι στρέφονται ενάντια στους εκπαιδευτικούς (φτάσαμε ακόμα και σε βίαιη προσαγωγή Διευθυντή) που εργάζονται και έχουν αναλάβει την τήρηση μέτρων σε πολυπληθή σχολεία και τμήματα. Μεγάλο μέρος των ΜΜΕ ισορροπεί μεταξύ κυβερνητικής προπαγάνδας και λαϊκίστικου κιτρινισμού, με θύματα και εκπαιδευτικούς. Παράδειγμα γραφειοκρατικής εμμονής, ανικανότητας και αδιαφορίας για τους εκπαιδευτικούς είναι ότι δεν αναγνωρίστηκαν ακόμα τα μισθολογικά κλιμάκια για νεοδιόριστους, ενώ τα ίδια έγγραφα έχουν κατατεθεί και ελεγχθεί πολλές φορές, μεταξύ άλλων από τον ΑΣΕΠ, για το διορισμό. Η κυβερνητική πολιτική γίνεται όλο και εχθρικότερη στην κοινωνία, στο σχολείο και τους εκπαιδευτικούς και κάνουμε έκκληση σε όλους τους συναδέλφους και όλες τις παρατάξεις να στρέψουμε την προσοχή μας στα ουσιώδη, συμβάλλοντας στην ενωτική, αγωνιστική, αξιοπρεπή στάση του κλάδου μας.

Για τη Γραμματεία της ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ: Σταύρος Κατσούρας (6976654501), Παντελής Τσιρέπας (6974160740), Ασημένια Σαράφη (6948890870)