Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών: Ενημερωτικό για τη στάση της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας απέναντι  στις κινητοποιήσεις του κλάδου

Δήλωση των εκλεγμένων με την ΑΣΕ στο Δ.Σ της ΟΛΜΕ

Ενημερωτικό για τη στάση της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας απέναντι στις κινητοποιήσεις του κλάδου

Η κυβέρνηση προκαλεί οργή κομπάζοντας ότι όλα βαίνουν καλώς, τη στιγμή που ο λαός μας μετράει εκατοντάδες νεκρούς, το δημόσιο σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει, έχει μετατρέψει με ευθύνη της τα σχολεία, τα ΜΜΜ και τους χώρους δουλειάς σε εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοιού.

Ενώ καταμετράμε χιλιάδες φανερά κρούσματα καιέχουμε ακόμα περισσότερα κρυφά,κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας αρνούνται πεισματικά να πάρουν έστω και ένα μέτρο προκειμένου να διασφαλίσουν την υγεία μαθητών, εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους και να κρατήσουν«ανοιχτά» τα σχολεία.

Παρουσιάζουν μια ψευδεπίγραφη κανονικότητα.Ότι δήθεν η εκπαιδευτική διαδικασία προχωρά κανονικά.Αγνοώντας προκλητικά τις κραυγές αγωνίας από τον κλάδο, όσον αφορά τα τεράστια γνωστικά κενά που έχουν δημιουργηθεί στους μαθητές τα τελευταία 2 χρόνια, τα κοινωνικά και ψυχολογικά προβλήματα που έχουν ενταθεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Αρνούνται να πάρουνοποιοδήποτε μέτρο στήριξης μαθητών και εκπαιδευτικών αλλά επιμένουν εμμονικά να υλοποιήσουν την αντιεκπαιδευτική της πολιτική, εφαρμόζοντας την Τράπεζα Θεμάτων, την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, την κατηγοριοποίηση των σχολείων.

Απέναντι σε αυτές τις αποφάσεις υπάρχει έντονη αντίδραση της εκπαιδευτικής κοινότητας. Εκατοντάδες καταλήψεις σε όλη την Ελλάδα.Καθημερινές κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών σωματείων, γονιών και μαθητών, σωματείων του ιδιωτικού τομέα, υγειονομικών σε Υπουργεία Υγείας και Παιδείας, σε Δήμους και περιφέρειεςσε Δ/νσεις Εκπαίδευσης.

Σε αυτές τις κρίσιμες συνθήκες, η κλιμάκωση της πάλης χωρίς ταλαντεύσεις, η κοινή δράση μαθητών- φοιτητών-εκπαιδευτικών και γονιών είναι μονόδρομος. Είναι αυτονόητο ότι η συμπόρευση μαθητών -γονέων -εκπαιδευτικών είναι αναγκαίος όρος για την αποτελεσματικότητα των αγώνων μας και των διεκδικήσεών μας. Αυτό έχει δείξει η παλιότερη αλλά και η πρόσφατη πείρα με τους μεγαλειώδεις αγώνες στην εκπαίδευση που όχι μόνο στρίμωξε τηνκυβέρνηση αλλά κατάφερε να εμποδίσει και την εφαρμογή των αντιεκπαιδευτικών μέτρων πουέχουν ψηφιστεί.

Η πλειοψηφία της ΟΛΜΕ, ΔΑΚΕ – ΣΥΝΕΚ – ΠΕΚ, για μια ακόμα φορά αποτελεί τροχοπέδη σε αυτή την προοπτική,μπαίνει εμπόδιο στην ανάπτυξη αγωνιστικών κινητοποιήσεων στον κλάδο, στη συμπόρευση του με τους φυσικούς του συμμάχους, δηλαδή τους μαθητές, φοιτητές και γονείς.3 φορές μέσα σε 10 ημέρες (Τρίτη 11/1 Υπ. Υγείας, Παρασκευή 14/1 Υπ. Παιδείας, Πέμπτη 20/1 πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο) η πλειοψηφία της ΟΛΜΕ καταψήφισε αγωνιστικές κινητοποιήσεις στις οποίες συμμετέχουν όλοι οι φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Ειδικά η στάση τους απέναντι στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο είναι αποκαλυπτική των προθέσεών τους. Ενώ προτάθηκε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ 11/1, η ανάγκη να γίνει πρωινή κινητοποίηση με τη συμμετοχή χιλιάδων μαθητών και φοιτητών, υπήρξε ξεκάθαρα άρνηση από την πλειοψηφία της ΟΛΜΕ,η οποία αντιπρότεινε μιααπογευματινή κινητοποίησηστα Προπύλαια. Παρότι για την Πέμπτη 20/1 ανακοινώθηκε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο από μαθητές- φοιτητές- ΕΛΜΕ-Συλλόγους Π.Ε. και γονείς η πλειοψηφία της ΟΛΜΕ όχι μόνο επέμεινε στη θέση της να μην συμμετέχουμε στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο,αλλά εν κρυπτώ ΔΑΚΕ και ΣΥΝΕΚ μετέτρεψαν την απογευματινή κινητοποίηση που είχαν αποφασίσεισε παράσταση διαμαρτυρίας στη Βουλή!

Είναι ξεκάθαρο ότι η στάση της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας το τελευταίο 4μηνο, είναι προϊόν της απόλυτης σύμπλευσης ΔΑΚΕ – ΣΥΝΕΚ, οι οποίες έχουν επιλέξει όχι μόνο να απομονώσουν τον κλάδο από την κοινή δράση με τους άλλους εργαζόμενους και τη νεολαία, αλλά και να προχωρήσουν σε χαμηλής έντασης κινητοποιήσεις υποτάσσοντάς τον για μια ακόμα φορά στα πολιτικά – κυβερνητικά παιχνίδια των πολιτικών τους κομμάτων.

Πραγματικά προκαλεί απορία η στάση των Παρεμβάσεων απέναντι στη διαπάλη που διεξάγεται με τον κυβερνητικό συνδικαλισμό το τελευταίο διάστημα στην Ομοσπονδία. Καταψήφισαν την κινητοποίηση της Τρίτης 11/1 μαθητών- εκπαιδευτικών- γονιών στο Υπουργείο Υγείας.Επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ στις 11/1 για την συμμετοχή του κλάδου στη μεγάλη μαθητική κινητοποίηση την Παρασκευή 14/1 και τελικά δεν απάντησαν ποτέ.Η στάση τους στην αντιπαράθεση που αναπτύχθηκε για την συμμετοχή της Ομοσπονδίας στο Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο στις 20/1 ήταν το λιγότερο χλιαρή, παρότι την υπερψήφισαν.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Ο κλάδος πρέπει να πάρει την υπόθεση στα χέρια του. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να παίζει με την υγεία μας και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας. Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από την ηγεσία της Ομοσπονδίας. Να μπούμε μπροστά μέσα από τα σωματεία μας και με μαχητικό τρόπο να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας.

Οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ κρίσιμοι. Η ακρίβεια, το τσάκισμα των μισθών και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, η εντατικοποίηση της εργασίας, η γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, η απαξίωση του εκπαιδευτικού μας έργο στο ταξικά κατηγοριοποιημένο σχολείο που θα δουλεύει με όρους αγοράς πρέπει να μπουν στο επίκεντρο της πάλης μας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα του συστήματος συνειδητά παραπλανούν τους εργαζόμενους και την νεολαία, έχουν κοινή αντίληψη για την ενίσχυση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος των δικαιωμάτων μας, έχουν κοινή γραμμή στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα.

Η μαζική συμμετοχή μας στα πρωτοβάθμια σωματεία, η αλλαγή του συσχετισμού τόσο στις ΕΛΜΕ όσο και στο επίπεδο της Ομοσπονδίας, η ανάπτυξη δυναμικών αγώνων και διεκδικήσεων, ο κοινός βηματισμός αποτελούν προϋπόθεση για να φέρουμε τις πραγματικές μας ανάγκες στο προσκήνιο.

Εκπαιδευτικοί, μαθητές, φοιτητές και γονείς δίνουμε απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης!

  • Όλοι στο Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο την Πέμπτη 20/1 12:30 στα Προπύλαια και στις υπόλοιπές πόλεις της Ελλάδας.
  • Συμμετέχουμε στην Πανελλαδική Σύσκεψη ΕΛΜΕ και Συλλόγων Π.Ε. το Σάββατο 22/1 στις 15:00 στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας.