ΕΛΜΕ-ΣΕΠΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ για την 50η αγωνιστική επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Δελτίο Τύπου

για την 50η αγωνιστική επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Έχουν περάσει 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, την κορυφαία εκδήλωση της εφτάχρονης αντιδικτατορικής πάλης. 50 χρόνια από την ημέρα που οι ελεύθεροι αγωνιζόμενοι φοιτητές ύψωσαν αγέρωχοι και άφοβοι το ανάστημά τους, διεκδικώντας ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση, ελευθερία, δικαιοσύνη, κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη. «Αψήφιστοι, όρθιοι στα προπύλαια, στον πέτρινο αέρα. Έτοιμο χέρι, έτοιμο μάτι, - πως μεγαλώνει το μπόι, το βήμα και η παλάμη του ανθρώπου;»(Γ. Ρίτσος)

Τα νιάτα φώτισαν τη σκοτεινιά της χούντας και αγνόησαν πολιτικές αντιπαραθέσεις, χρώματα και κομματικές ταυτότητες. Δυναμικοί και αποφασισμένοι ένωσαν τον λαό και δε δίστασαν να προσφέρουν ακόμη και τη ζωή τους στον κοινό αγώνα.

Τις μνήμες αυτές δεν πρέπει να τις αφήσουμε να ξεθωριάζουν, διότι το μήνυμά τους είναι διαχρονικό και πάντα επίκαιρο. Υπενθυμίζουν πως ο καλύτερος κόσμος δε χαρίζεται, αλλά κατακτιέται, όταν υπερασπιζόμαστε το δίκαιο, όταν υμνούμε τη ζωή και όταν διεκδικούμε τα όνειρά μας. Είναι μια στάση ζωής που οφείλουμε όχι μόνο στους νεκρούς και στους αγωνιστές του Πολυτεχνείου αλλά και στους ίδιους τους εαυτούς μας.

Όλοι εμείς θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε τους κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς αγώνες για την προστασία και διεύρυνση των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, σύμφωνα με τους στόχους και τα οράματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και νεολαία συνεχίζουν τον αγώνα και τις διεκδικήσεις για Ειρήνη και Δημοκρατία. Τα αιτήματα εκείνου του αγώνα είναι και σήμερα επίκαιρα και απαιτητά. Αιαχρονικά, είναι τα αιτήματα για πλήρη και σταθερή εργασία χωρίς ελαστικότητα και επισφάλεια, ισχυρή κοινωνική προστασία, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, απόκρουση της υπερεκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Ζητάμε εδώ και τώρα Παιδεία, υγεία, δουλειά, κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη.

Λέμε στους νεκρούς μας της περιόδου 1967 - 1974, λέμε στους αγωνιστές του Πολυτεχνείου, ότι με Πίστη, Ενότητα και Αλληλεγγύη κρατάμε την άκρη του νήματος των Αγώνων τους και τους συνεχίζουμε μέχρι τη δικαίωση των οραμάτων του λαού μας.

Τιμώντας τον αγώνα και την επέτειο του Πολυτεχνείου, υπερασπίζουμε και διεκδικούμε τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.

Η ΕΛΜΕ Μαγνησίας , ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Μαγνησίας και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Αιδακτικού & Ερευνητικού Προσωπικού, καλούν τους εκπαιδευτικούς να συνεχίσουν ανυποχώρητοι τον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων τους και να συμμετέχουν μαζικά και αγωνιστικά στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την επέτειο του Πολυτεχνείου, καθώς και στις πορείες που θα διοργανωθούν από τους φοιτητικούς συλλόγους.

Η κατάθεση στεφάνων θα γίνει την Παρασκευή 17 Νοέμβρη, 11 π.μ., στο Ηρώο (παραλία).

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Για τα Δ.Σ.

Η Πρόεδρος της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Μαγνησίας

Μαρία Γιαννουλή

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας

Απόστολος Μούσιος