ΑΣΕ στην Ε' ΕΛΜΕ Ανατολιής Αττικής - Οι εκπαιδευτικοί έχουμε φωνή…

Οι εκπαιδευτικοί έχουμε φωνή…

Έγγραφη σύσταση έστειλε ο Διευθυντής Εκπαίδευσης της Ανατολικής Αττικής προς τον συνάδελφο και εκλεγμένο στο ΔΣ της Ε’ ΕΛΜΕ Αν. Αττικής Μιχάλη Ρούσσο, ύστερα από την «κλήση του σε απολογία», στις 6/3/20. Αγνόησε τους δεκάδες συναδέλφους, τα σωματεία και την ΑΣΓΜΕ που παραβρέθηκαν εκείνη την μέρα σε παράσταση διαμαρτυρίας και κατήγγειλαν την τρομοκρατία στη διακίνηση των ιδεών, την προσπάθεια καταστολής, τα εμπόδια που βάζει η διοίκηση στην επικοινωνία με τους μαθητές μας, τους γονείς τους και τους συναδέλφους.

Αφού είδε λοιπόν ότι ούτε με την αστυνομία, ούτε με τις απολογίες δεν κατάφερε να φιμώσει την φωνή των εκπαιδευτικών ο ΔΔΕ αποδεικνύει με την νέα του επιστολή αποφάσισε να το πάει ένα βήμα παραπέρα, να δώσει αυστηρές συστάσεις για το τι θα λέμε στα παιδιά μας μέσα και έξω από τις τάξεις.

Είναι αποκαλυπτική η τοποθέτηση του ότι «η εν γένει διαπαιδαγώγηση των μαθητών γίνεται μέσα στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής πολιτικής με την καθοδήγηση των σχολικών συμβούλων και των στελεχών της διοίκησης της εκπαίδευσης».

Η ίδια η ζωή έδειξε ότι ευτυχώς οι εκπαιδευτικοί κοιτώντας τα παιδιά στα μάτια, ζώντας από κοντά τα προβλήματα τους, τις αγωνίες τους υπηρετούν το ρόλο τους ως παιδαγωγοί, ως άνθρωποι και ως εργαζόμενοι και όχι σαν αποστειρωμένοι, υπάκουοι υπηρέτες μιας αντιλαϊκής πολιτικής.

Αναρωτιόμαστε -με βάση τις υποδείξεις του ΔΔΕ-

  • Aν ήταν λάθος που μιλήσαμε στους μαθητές μας για το θάνατο του GeorgeFloyd και τις αιτίες του ρατσισμού και δεν πήραμε πρώτα έγκριση από τον Σύμβουλο;
  • Ήταν λάθος που τους μιλήσαμε για τις κάμερες και εμποδίσαμε το σχολείο να γίνει BigBrother;
  • Παρανομήσαμε που ανοίξαμε συζήτηση για το ποια συμφέροντα, ποια πολιτική έβαλε την φωτιά στο Μάτι, έφερε τις πλημμύρες στην Μάνδρα και την μόλυνση στο Σαρωνικό, αφού αυτή η θεματολογία δεν εντασσόταν στις εγκυκλίους;
  • Είναι παράτυπο που ανοίγουμε κουβέντα στους μαθητές μας για την εθνική αντίσταση ενάντια στην ναζιστική κατοχή, για τον αντιφασιστικό αγώνα των λαών, αφού το Υπουργείο Παιδείας αφαίρεσε ολόκληρη την ύλη του 20ου αιώνα από τα σχολικά βιβλία;
  • Μήπως ο φυσικός και ο βιολόγος κακώς διδάσκει τη θεωρία της εξέλιξης που καταρρίπτει τις απόψεις για την ανώτερη φυλή, μιας και το κεφάλαιο αυτό μπαινοβγαίνει στην ύλη των σχολικών βιβλίων;
  • Ο χημικός και ο φυσικός θα μιλήσουν για τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, ποιος και γιατί έσπειρε αυτό τον όλεθρο;
  • Ο μαθηματικός θα διδάξει την επιστήμη του, ή θα ακολουθήσει τις αντιεπιστημονικές θεωρίες ότι πέντε και έξι κάνει περίπου δέκα;
  • Αν κάποιος εκπαιδευτικός θέλει να μοιραστεί τις σκέψεις του με τους μαθητές του μέσα ή και έξω από το σχολείο, για το σχολείο που είναι container, για τις ελλείψεις στον εξοπλισμό της εξ αποστάσεως διδασκαλίας, για τα κύματα πολέμου που φέρνουν τα προσφυγόπουλα στην γειτονιά μας, αυτό μάλλον είναι απαγορευμένη πράξη για τον κο ΔΔΕ αφού η «προσφορά κάθε διανοητικής, ηθικής, κοινωνικής, αλλά και ιστορικής παιδείας πρέπει να γίνεται στα «νόμιμα πλαίσια» της εκπαιδευτικής πολιτικής που αφήνει τους μαθητές χωρίς σχολεία, χωρίς εκπαιδευτικούς και με βιβλία που παραποιούν την επιστημονική και ιστορική αλήθεια.

Ματαίως προσπαθεί η διοίκηση και κάθε αντιλαϊκή εξουσία να σταματήσει τη ροή του ποταμού, τη δύναμη του ανθρώπου να αναζητά την αλήθεια, να κατανοεί τον κόσμο που ζει και να τον αλλάζει.

Να μην μιλάμε λοιπόν ουσιαστικά στα παιδιά μας, θέλει αυτό το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα. Να μην μιλάμε για αυτά που ζουν, για αυτά που βάζουν αλυσίδες στη ζωή τους και στη ζωή μας

Ευτυχώς που δεν σκύβουμε το κεφάλι. Που παλέψαμε με τους μαθητές μας ενάντια στο Λύκειο- εξεταστικό μαραθώνιο (Αρσένη,Γαβρόγλου, Κεραμέως) την Τράπεζα θεμάτων, την κατάργηση τμημάτων στα σχολεία. Ενάντια στις απολύσεις εκπαιδευτικών και την κατάργηση τμημάτων στα ΕΠΑΛ. Ενάντια στο όριο ηλικίας στα ΕΠΑΛ, που τελικά έμεινε στα χαρτιά.

Ευτυχώς που τους μιλάμε και αγωνιζόμαστε μαζί χωρίς την έγκριση κυβερνητικών υπάλληλων, γιατί αλλιώς κάποιοι μαθητές μας μάλλον δεν θα έμπαιναν ποτέ σε καινούρια σχολεία, το δηλητήριο του ρατσισμού και της Χρυσής Αυγής δεν θα συναντούσε παιδαγωγικά αντισώματα και τα βιβλία ακόμα θα μιλούσαν για το συνωστισμό της Σμύρνης…

Αν προσαρμόζαμε τη φωνή στο κρεβάτι του προκρούστη της εκάστοτε «νομιμότητας», η ζωή μας και η ζωή των μαθητών μας θα ήταν πολύ χειρότερη.

Δεν μας προκαλεί καν έκπληξη η προσπάθεια του αυτή, αφού και το σημερινό Υπουργείο Παιδείας, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις μιλάνε για εκπαίδευση χωρίς πολιτικές προεκτάσεις σε μια περίοδο που αλωνίζουν στα σχολεία παντός είδους ΜΚΟ, δεκάδες προγράμματα μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών. Η ΔΔΕ Αν. Αττικής πρωτοστάτησε στην διοργάνωση εκδήλωσης της Αμερικάνικης Πρεσβείας με θέμα το περιβάλλον (μάλλον μετά από βομβαρδισμό θα έπρεπε να είναι ο τίτλος…)

Δεν χρειάζεται και πολύ σκέψη για να καταλάβουμε γιατί όλες οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα δίνουν τα ρέστα τους για να περάσουν την περιβόητη αξιολόγηση. Θέλουν ένα εκπαιδευτικό που θα αδιαφορεί για τις συνθήκες ζωής και εκπαίδευσης των μαθητών, που θα προσαρμόζεται στην ανισότητα και αδικία, που θα υπηρετεί ένα σύστημα που θέλει την πλειοψηφία της νέας γενιάς χωρίς κριτική σκέψη, παιδιά που δε θα κατανοούν τίποτα, που θα άγονται και θα φέρονται από τον κάθε επιτήδειο και θα σύρονται από τα 17 να ψηφίσουν όποιον τους υποδεικνύουν κάθε φορά τα συμφέροντα των οικονομικά ισχυρών.

Δεν θα τους κάνουμε το χατίρι! Διεκδικούμε τη ζωή και τα όνειρά μας με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας, μιας και ζούμε στον 21ο αιώνα της ρομποτικής και της αυτοματοποίησης.

Ρομποτάκια και ανδράποδα όμως δεν θα γίνουμε!

Όσες επιστολές και απειλές και να στείλουν τα στόματα μας έχουνε φωνή!

16 Ιουνίου 2020