ΑΣΕ Μαγνησίας - “3ο κύμα” εγκατάλειψης και έλλειψης μέτρων προστασίας στα σχολεία

Βόλος 3/2/2021

«“3ο κύμα” εγκατάλειψης και έλλειψης μέτρων προστασίας στα σχολεία»

Ξανάρχισε ο «χορός» της διασποράς του ιού στις σχολικές μονάδες της Μαγνησίας. Ήδη έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους τρία τμήματα σε ισάριθμα σχολεία (2 στον Βόλο και ένα στο Βελεστίνο).

Η κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια εγκληματική πολιτική. Δεν έχει πάρει κανένα μέτρο προστασίας των μαθητών, εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους. Δε βρήκαν ούτε ένα ευρώ για να διασφαλίσουν την εκπαιδευτική διαδικασία για να είναι τα σχολεία ασφαλή και ανοιχτά υιοθετώντας τις προτάσεις των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονιών. Μαθητές και νήπια στοιβαγμένοι, ελλείψεις στο προσωπικό για την καθαριότητα και την απολύμανση των χώρων. Δεν κάνουν τους απαραίτητους ελέγχους - τεστ covid!

Τα τεστ που ανακοίνωσε το υπουργείο ότι θα γίνουν μέσω πλατφόρμας μετά από αίτημα των εκπαιδευτικών σε συνδυασμό με μια περιορισμένη τυχαία δειγματοληψία, δεν μπορούν να δώσουν με σαφήνεια την εικόνα διάδοσης του ιού στα σχολεία.

Έτσι, η κυβέρνηση φορτώνει την ευθύνη σε εκπαιδευτικούς και γονείς για την ανίχνευση του ιού. Καλούνται ύστερα από τη διαπίστωση κάποιου κρούσματος να εγκλειστούν για 15 ημέρες στο σπίτι και εφόσον διαπιστώσουν συμπτώματα να προβούν σε τεστ covidβάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη για όλα τα μέλη της οικογένειας τους, καταβάλλοντας το σχετικό αντίτιμο στον ιδιωτικό τομέα.

Μ’ αυτές τις προϋποθέσεις τα σχολεία συνεχίζουν να λειτουργούν ως υγειονομικές βόμβες στην κοινότητα. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να παίζει με την υγεία μας! Ούτε τη δημοτική και περιφερειακή αρχή, που έχουν τεράστιες ευθύνες για τα πλημμελή μέτρα προστασίας στα σχολεία. Τώρα, τα σωματεία των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι σύλλογοι διδασκόντων και οι σύλλογοι γονέων πρέπει να κάνουν δική τους υπόθεση την προστασία των οικογενειών τους. Όσο η κυβέρνηση δεν ικανοποιεί τα αιτήματα μας, μαχητικά, άμεσα, μπαίνουμε μπροστά να διεκδικήσουμενα παρθούν ουσιαστικά μέτρα:

  • Προσλήψεις εκπαιδευτικών, αξιοποίηση χώρων και αιθουσών και λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, ώστε να αραιώσει ο μαθητικός πληθυσμός στις σχολικές τάξεις.
  • Ενόψει του ανοίγματος των σχολείων, άμεσα και δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα, τεστ Covid στα σχολεία για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Μέτρα για την ουσιαστική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και όχι φόρτωμα αυτής της διαδικασίας στους εκπαιδευτικούς.
  • Να προταχθεί ο μαζικός εμβολιασμός των εκπαιδευτικών που το επιθυμούν, ως αναγκαίο μέτρο για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων σε συνθήκες πανδημίας.

Να στηριχτούν και να λειτουργήσουν άμεσα οι δομές της ενισχυτικής διδασκαλίας και της πρόσθετης διδακτικής στήριξης,να γίνει συνολική αναπροσαρμογή της ύλης σε όλες τις τάξεις και απόσυρση των αιφνιδιαστικών αλλαγών στο σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ.