Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών - Συνεχίζουμε τον νικηφόρο αγώνα ενάντια στη λεγόμενη εσωτερική και εξωτερική «αξιολόγηση»! Για μια ακόμη φορά θα μείνει στα χαρτιά!

Συναδέλφισσες συνάδελφοι,

Το Υπ. Παιδείας και η κυβέρνηση με νέα Υπουργική Απόφαση 108906/ΓΔ4/2021 - ΦΕΚ 4189/Β/10-9-2021, επιχειρεί να υλοποιήσει για μια ακόμη φορά τον αντιδραστικό έλεγχο των εκπαιδευτικών, τη λεγόμενη «αξιολόγηση».

Τη στιγμή που σε 2 ημέρες τα σχολεία θα ανοίξουν για τους μαθητές μας, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας της υγείας της εκπαιδευτικής κοινότητας, τη στιγμή που δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για την αντιμετώπιση των οξυμένων μαθησιακών και ψυχο-κοινωνικών προβλημάτων των μαθητών, που επέτεινε η πανδημία και τα συνεχή lockdown, ο μόνος καημός του Υπ. Παιδείας είναι να εφαρμόσει ακάθεκτο την αντιεκπαιδευτική πολιτική και να δείξει με το δάχτυλο τους εκπαιδευτικούς για όλα τα προβλήματα της εκπαίδευσης, υλοποιώντας την «αξιολόγηση».

Τρέχει να εφαρμόσει με «χίλια» το εργαλείο εκείνο που θα αποτιμά το κατά πόσο το σχολείο θα είναι αυτόνομο, τα παιδιά δε θα μαθαίνουν τα ίδια γράμματα, θα δίνεται έμφαση στις δεξιότητες και οι γονείς θα είναι μόνιμα με το χέρι στην τσέπη. Το εργαλείο, δηλαδή, που θα οδηγήσει στην κατηγοριοποίηση των σχολείων, που θα εντείνει τις μαθησιακές ανισότητες και τον ανταγωνισμό ανάμεσα στις σχολικές μονάδες. Αυτό θα μετράει η λεγόμενη «αξιολόγηση», πώς και κατά πόσο προχωράνε οι παραπάνω, εφιαλτικές για τη μόρφωση των παιδιών μας και το εργασιακό μας μέλλον, αλλαγές.

Ο κλάδος μας πέρυσι έκοψε από νωρίς το βήχα της κυβέρνησης και του Υπ. Παιδείας για την «αξιολόγηση». Με το εμβληματικό ποσοστό 95% στην Απεργία – Αποχή, απέρριψε τον νόμο στο περιεχόμενό του και στην υλοποίησή του. Τον άφησε ανενεργό με την καθολική του συμμετοχή, την οργανωμένη δράση του, την υλοποίηση όλων των μέτρων για την επιτυχία της Απεργίας – Αποχής.

Η νίκη αυτή των εκπαιδευτικών, που αποτέλεσε σοβαρή συμβολή στην υπεράσπιση των μορφωτικών και εργασιακών δικαιωμάτων, ήταν ηχηρό χαστούκι στο Υπ. Παιδείας και την κυβέρνηση. Γι’ αυτό τώρα επιδιώκουν να φοβίσουν τους συναδέλφους με τιμωρητικές διατάξεις. Φανερώνει την αδυναμία που έχουν και τον φόβο τους μπροστά στην αποφασιστικότητα που δείξαμε και θα ξαναδείξουμε!

Είμαστε σε θέση μάχης και φέτος. Η εκ νέου προσπάθεια, να εφαρμοστεί η αντιεκπαιδευτική «αξιολόγηση», χρειάζεται να συναντήσει την καθολική αντίδραση των εκπαιδευτικών. Χρειάζεται να απαντηθεί με την ενίσχυση του αγώνα από κοινού με γονείς και μαθητές, ώστε να παρθούν άμεσα μέτρα για την ασφάλεια και υγιεινή στα σχολεία, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στο μαθησιακό και ψυχο-κοινωνικό κομμάτι, για την ουσιαστική στήριξη της δουλειάς των εκπαιδευτικών μέσα στην τάξη, με επίκεντρο τις ανάγκες των μαθητών, για να καλυφθούν εδώ και τώρα τα χιλιάδες κενά, για να μη μείνει κανένας μαθητής χωρίς την απαραίτητη στήριξη.

Εδώ και τώρα, άμεσα, να συνεδριάσουν τα ΔΣ των ΔΟΕ και ΟΛΜΕ και στη βάση των αποφάσεων που παραμένουν σε ισχύ, να επικαιροποιήσουν με όλα τα απαραίτητα μέτρα την απόφαση στη βάση της νέας Υπουργικής Απόφασης. Να επικαιροποιηθούν τα έγγραφα δήλωσης της Απεργίας – Αποχής και να σταλούν ξανά όλα τα πρακτικά βήματα. Να οργανωθούν ΓΣ των Σωματείων και ενημερωτικές εκδηλώσεις, να στηριχθούν οι συνεδριάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων, να οργανωθεί η υλοποίηση της απόφασης για Απεργία – Αποχή.

Κανένας Σύλλογος Διδασκόντων να μη συνεδριάσει με θέμα την έκθεση αποτίμησης της περσινής σχολικής χρονιάς, κάτι το οποίο είναι ούτως ή άλλως αδύνατο, ακριβώς επειδή δεν έγιναν οι διαδικασίες της αξιολόγησης. Κανένας Σύλλογος Διδασκόντων να μην προχωρήσει στη διαδικασία του προγραμματισμού για τη φετινή σχολική χρονιά και σε καμία διαδικασία που σχετίζεται με την αυτοαξιολόγηση (δημιουργία ομάδων κλπ.). Άλλωστε οι Σύλλογοι Διδασκόντων έχουν ήδη προχωρήσει στον προγραμμστισμό τους, όπως κάνουν πάντα στην αρχή της χρονιάς. Οι ΣΕΠΕ και οι ΕΛΜΕ να σταθούν στο πλευρό των συναδέλφων. Καμία πίεση και απειλή από την πλευρά του Υπουργείου δε θα γίνει αποδεκτή. Η συμμετοχή μας στην Απεργία - Αποχή από τις συγκεκριμένες διαδικασίες της αξιολόγησης αποτελεί δικαίωμά μας, που ακόμα και συνταγματικά είναι κατοχυρωμένο. Αποτελεί, ακόμα και με βάση το υπάρχον νομικό πλαίσιο, δικαίωμα των συνδικάτων και των εργαζομένων.

Μαζικά, μαχητικά με οργανωμένο τρόπο για μια ακόμη φορά θα υπερασπιστούμε τον ρόλο μας, την παιδαγωγική μας υπόσταση, τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας!

Αθήνα, 11/9/2021