Παρέμβαση Α.Σ.Ε. Μαγνησίας στον ΔΔΕ για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων (9/9/2020)

Η υγεία των μαθητών, των οικογενειών τους και των εκπαιδευτικών δεν είναι εμπόρευμα, είναι ανεκτίμητο δικαίωμα και θα το υπερασπιστούμε. Τώρα είναι η ώρα εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές να διεκδικήσουμε αποφασιστικά τους όρους και τις προϋποθέσεις ανοίγματος των σχολείων.

Να αναλάβει η κυβέρνηση την κρατική ευθύνη!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη, αντιπροσωπία της Α.Σ.Ε. συναντήθηκε με τον δ/ντή της ΔΔΕ Μαγνησίας στο πλαίσιο των παρεμβάσεων της σχετικά με τους όρους ασφαλούς λειτουργίας των σχολείων.

  1. Στη συνάντηση αυτή η Α.Σ.Ε. ζήτησε να πληροφορηθεί για το επίπεδο της ασφαλούς λειτουργίας των σχολικών μονάδων σε συνθήκες έξαρσης της πανδημίας στη βάση της τάξης μέχρι το πολύ 15 μαθητές που είναι απαίτηση του γονεϊκού και εκπαιδευτικού κινήματος.

Για να ικανοποιηθεί αυτή η συνθήκη, ζητήσαμε να πληροφορηθούμε αν έχει προχωρήσει η διερεύνηση για εξεύρεση κατάλληλων χώρων, αν υπάρχει πρόβλεψη για πρόσληψη του απαιτούμενου εκπαιδευτικού προσωπικού, αν έγιναν προσλήψεις στην καθαριότητα και αν αυτές επαρκούν για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών, αν έχουν εφοδιαστεί με προστατευτικές μάσκες τα σχολεία και αν αυτές οι μάσκες είναι έτοιμες προς χρήση (αποστειρωμένες), αν υπάρχει προγραμματισμός για επαναλαμβανόμενα διαγνωστικά τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, με ποιο τρόπο θα προστατευθούν οι ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες εκπαιδευτικών και μαθητών κλπ

Από τις απαντήσεις που μας δόθηκαν, από τη μια καταδείχτηκε πως για άλλη μια φορά οι εκπαιδευτικοί καλούνται να σηκώσουν βαρύ φορτίο «υπερβάλλοντες εαυτόν» για να οργανώσουν την υποδοχή των μαθητών και την ασφαλή λειτουργία των σχολείων. Από την άλλη έγινε απόλυτα σαφές πως η κρατική ευθύνη περιορίστηκε, τους τελευταίους μήνες, στο πως θα ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του εφοπλιστικού και του τουριστικού κεφαλαίου ακόμα και αν αυτό θα λειτουργούσε σε βάρος της λαϊκής υγείας ή της εκπαίδευσης.

Έτσι ενημερωθήκαμε πως από προσωπικό και μόνο ενδιαφέρον του ΔΔΕ, διαπιστώθηκε πως δεν έχουν υπάρχουν διαθέσιμες κατάλληλες αίθουσες ενώ το υπουργείο δεν έχει κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης για την καθαριότητα έχει ενημερωθεί ο ίδιος πως θα προσληφθούν σύντομα κάποιοι και θα ακολουθήσει δεύτερη φάση προσλήψεων αργότερα ενώ τα υλικά καθαριότητας και απολύμανσης μάλλον θα βαρύνουν τις σχολικές επιτροπές. Για τις μάσκες δεν γνωρίζει πότε θα είναι στα σχολεία και πιθανολογεί πως ίσως θα είναι από την αρχή, μη γνωρίζοντας αν θα είναι έτοιμες προς χρήση στην ώρα τους. Καμία ενημέρωση δεν έχει για το αν θα γίνουν τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές όπως και για τον τρόπο που θα προστατευθούν οι ευπαθείς εκπαιδευτικοί και αν διδάξουν και σε ποιους από απόσταση.

ΔΩΣΤΕ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ – ΠΑΡΤΕ ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ!

Όλα τα παραπάνω δείχνουν πως τα πράγματα από το υπουργείο παιδείας είναι λιγάκι «επιμελώς ατημέλητα» μιας και η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τη μόρφωση των παιδιών της λαϊκής οικογένειας με τη λογική του κόστους-οφέλους, αναγορεύοντας την ασφαλή λειτουργία των σχολείων σε ατομική υπόθεση μαθητών-γονιών και εκπαιδευτικών. Αποδεικνύεται καθημερινά πως η Παιδεία και Υγεία του λαού δεν είναι «επιλέξιμες δαπάνες»!

  1. Στη συνάντηση, και με επιτακτικό τρόπο, η Α.Σ.Ε. ζήτησε να διορθωθεί η αδικία που αφορά τους νεοδιόριστους συναδέλφους της Ε.Α. οι οποίοι αναγκάστηκαν μετά από προγραμματισμό της διεύθυνσης (λόγω κορονοϊου και προσωπικού) να αναλάβουν υπηρεσία 4 με 5 μέρες αργότερα, σε σχέση με τις προθεσμίες που έδινε το ΦΕΚ διορισμού τους. Το αποτέλεσμα είναι οι συνάδελφοι. χωρίς δική τους υπαιτιότητα. να κινδυνεύουν να χάσουν ίσως και πάνω από 200€ (ποσό που βεβαίως κανενός δεν περισσεύει).

Η απάντηση του διευθυντή πως (και μετά από συνεννόηση του με το υπουργείο) ενήργησε νομότυπα ή πως οι ενδιαφερόμενοι συνέχιζαν να παίρνουν το επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ και στην τελική πρέπει να είναι ευχαριστημένοι που διορίστηκαν, αδικεί βάναυσα τους νεοδιόριστους συναδέλφους μας, οι οποίοι είναι άνθρωποι που στο σύνολό τους στήριξαν τη δημόσια εκπαίδευση για πολλά χρόνια σε καθεστώς «γαλέρας» (ελαστικές σχέσεις εργασίας για πάρα πολλά χρόνια) στο πιο ευαίσθητο κομμάτι της. Αυτό της ειδικής αγωγής.

Η Α.Σ.Ε. δε θα σταματήσει να ζητά την αποκατάσταση της αδικίας και καλεί τους νεοδιόριστους συναδέλφους, συσπειρωμένοι στην ΕΛΜΕ να εντείνουν τις προσπάθειές τους, γιατί τα χρήματα που ίσως χάσουν με ευθύνη της υπηρεσίας, είναι δικά τους χρήματα που προφανώς δεν τους περισσεύουν.

Βόλος, 10/9/2020